97/3/20
6:0 ص
دوربین مدار بسته ، یک دستگاه الکترونیکی است که تصاویر را دریافت کرده و آن ها را به اطلاعات دیجیتالی تبدیل می کند. دوربین مدار بسته معمولاً برای کنترل و نظارت بر اماکن و ساختمان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
دوربین مدار بسته انواع مختلف دارد و فناوری تولید و ساخت این دستگاه ها روز به روز در حال پیشرفت است. جدیدترین مدل دوربین مدار بسته، دوربین های تحت شبکه یا IP است. این نوع دوربین بر اساس سیگنال شبکه اینترنت کار می کند. دسته دیگری از دوربین های مدار بسته، نوع آنالوگ است. این دوربین ها قابلیت های کمتری نسبت به دوربین مدار بسته تحت شبکه دارند.
انواع دوربین مدار بسته دام، بولت، صنعتی، پانوراما و …، از بخش های مختلفی تشکیل شده است. تجهیزات و قطعات مختلفی در ساخت این دوربین ها به کار رفته است. تمام این قطعات، پیچیدگی های مخصوص به خود را دارند؛ لذا برای استفاده از آن ها باید از تمام بخش های سخت افزاری و نرم افزاری آن ها به خوبی آگاهی داشت. متخصصین فنی دوربین مداربسته، در این امر افراد ماهر و با تجربه ای هستند. در این مقاله سعی داریم در مورد اجزای دوربین مدار بسته و تجهیزات مورد نیاز برای نصب این دستگاه ها مطالبی را بیان کنیم.
اجزای اصلی سیستم دوربین مدار بسته چیست؟
همانطور که می دانید برای اینکه یک سیستم مدار بسته برای کنترل و نظارت بر یک مکان نصب شود، نیاز به تهیه وسایل و تجهیزات نصب است. اما نکته قابل توجه آن است که اگر از نوع دوربینی که می خواهیم در یک مکان نصب کنیم اطلاع درستی نداشته باشیم، در انتخاب و خرید تجهیزات نصب و راه اندازی آن ها با مشکل مواجه می شویم. برای یک سیستم مدار بسته نظارتی، تجهیزات زیر نیاز است:
دوربین مدار بسته
دستگاه ضبط تصویر (NVR – DVR)
منبع تغذیه دوربین مدار بسته (منبع تغذیه یا آداپتور، برق 220 ولت شهری را به برق 12 ولت برای دوربین تبدیل می کند. آمپر مورد نیاز برای دوربین های مدار بسته به طور کلی در مقادیر 1، 2، 3، 4، 5، 10، 15 و 20 آمپر کار می کنند.)
کابل برق
کابل شبکه
اتصالات جانبی (فیش ها و کابل های اتصال به شبکه و دستگاه)
داکت (برای محافظت از کابل ها)
لوله فلزی و پلاستیکی
میکروفن
UPS (تأمین برق سیستم در صورت قطعی برق شهر)
قسمت های اصلی دوربین مدار بسته بولت :
برد هوشمند (برد دوربین مدار بسته در کیفیت تصاویر ضبط شده نقش دارد. برد دوربین مدار بسته بولت، با کیفیت های 1، 2 و 4/2 مگا پیکسل ساخته می شوند)
IR Cut Filter (این بخش مسئول تنظیم کیفیت تصویر مطابق با تغییرات نور محیط می باشد. IR Cut Filter، یک قطعه مکانیکی است که به سنسورهای تصویر به منظور تنظیم و انتخاب نور، کمک می کند. این فیلترها باید بالاترین کیفیت را داشته باشند)
لنز دوربین (در اندازه های 3 – 4 – 6 و 8 میلی متر به کار می روند)
LED (این قسمت برای دید در شب و محیط های تاریک به کار می رود)
کابل OSD (این نوع کابل، در دونوع منودار و معمولی وجود دارد. نوع منودار آن برای تنظیم شریط تصویربرداری مناسب است)
بردهای هوشمند در دوربین مدار بسته و تاثیر بر روی کیفیت تصاویر :
یکی از مهم ترین عواملی که بر کیفیت تصاویر دوربین مدار بسته اثر دارد، برد دوربین یا “چیپ داخلی دوربین” است. برد دوربین مدار بسته، مکانی برای ذخیره سازی و پردازش تصاویر دریافتی توسط دوربین است. این قطعه می تواند هم صوت و هم تصویر را ثبت نماید.
وقتی ابعاد تصویر افزایش یابد، اندازه پیکسل تصویر نیز افزایش خواهد یافت؛ بنابراین، در حالت های چند بعدی نیز تغییر تصویر در ولتاژهای بالا انجام می شود. در این حالت، ولتاژ ورودی در کیفیت تصاویر نقش دارد.
باید توجه داشت که برد دوربین مدار بسته، به دلیل اینکه یک قطعه الکترونیکی به شمار می رود، به شدت در معرض داغ شدن هستند. هر چه برد داخلی دوربین بیشتر داغ شود، میزان تصاویر دریافتی نیز کمتر خواهد شد؛ به عبارت دیگر، میزان تصاویر دریافتی توسط دوربین با دمای برد دوربین مدار بسته، رابطه معکوس دارد.
یکی از تجهیزات مهم دوربین مدار بسته، چیپ تصویر است. چیپ های تصویر مگا پیکسلی، امکان ایجاد تصاویر با روزلوشن بالا را فرآهم می کنند. دو نوع چیپ تصویر CCD و CMOS از رایج ترین نوع این تجهیزات هستند. چیپ نوع CCD، وضوح و رزولوشن تصویر بالایی دارد و از لحاظ اقتصادی بسیار پر هزینه بوده و مصرف برق زیادی نیز دارد. مصرف برق زیاد، باعث گرم شدن قطعه شده و کارایی آن را کاهش می دهد. در مقابل، چیپ CMOS، مشکلات نوع قبلی را ندارد.
اجزای تشکیل دهنده دوربین مدار بسته :
بدنه اصلی دوربین
پایه (محل اتصال دوربین مدار بسته به سقف)
محفظه عبور کابل
براکت (در چرخش 360 درجه دوربین نقش دارد)
لامپ مادون قرمز
حسگر نورسنج
لنز (متحرک و ثابت)
کابل شبکه
سوئیچ
مودم
سنسور دریافت تصویر دوربین مدار بسته (سنسور دریافت سیگنال تصویر، یکی از بخش های مهم دوربین های مدار بسته است. این قسمت میزان نور دریافتی توسط دوربین را تنظیم می کند و سپس به پردازنده تصویر یا DSP ارسال می کند)
دیافراگم (تنظیم نور ورودی و خروجی به دوربین مدار بسته)
پیچ تنظیم فوکوس تصویر (زوم کردن تصویر)
لنزهای دوربین مدار بسته :
تقسیم بندی لنزهای دوربین مدار بسته :
لنزهای فیکس (Fix)
لنزهای فیکس صنعتی
لنزهای Varifocal (لنزهایی هستند که دارای فاصله کانونی متغیر هستند)
لنز موتوردار (Motorize)
به طور کلی، لنز دوربین مدار بسته مسئول تنظیم میدان دید دوربین یا زاویه تصویربرداری است. در بسیاری از دوربین های مدار بسته با تنظیم فاصله کانونی لنز می توان کیفیت تصویر را تنظیم نمود.